Agenda


maig
30
ds.
AJORNAT (PENDENT DE DATA) “Teia” Júlia Farrero - plaça Esteve Cuito
maig 30 - 9:00 pm
AJORNAT (PENDENT DE DATA)   "Teia" Júlia Farrero - plaça Esteve Cuito

Teia
Júlia Farrero

Circ

Durada: 40 min

Sinopsi:
En un context rústic, i amb la tradició pirinenca de les falles com a font d’inspiració, sorgeix una peça entre el moviment i el trapezi gràcies a un llenguatge simple i visual. A través del cos i la fusta, i entre records familiars, s’evoquen persones de mans arrugades i de peus arrelats a la terra.

Una coproducció de FiraTàrrega

Beca de producció Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018 de la Plataforma d’Arts de Carrer

“(Júlia Farrero) ha aconseguit vincular amb una preciosa plasticitat la seva disciplina al trapezi amb la tradició de les teies de fusta que baixen del Pirineu la nit de Sant Joan.”
Jordi Bordes, recomana.cat

Fitxa artística:
Idea original, direcció i interpretació: Júlia Farrero i Puig
Mirada externa creació: Matleena Laine
Mirada externa moviment: Joan Català
Mirada externa creació i dramatúrgia: Corine Cella
Col·laboracions artístiques: Ivan Montardit-ballarí, Jorge Albuerne, Jose Redondo, Francesca Lissia i Griselda Juncà
Construcció estructura: Ulrich Weigel
Vídeo: Tristán Perez-Martín
Música: Composició i percussió: Martí Hosta (composició i percussió), Clara Hosta (acordió diatònic) i Karol Green (veu)

maig
31
dg.
Google Art Project – Museu d’Art Jaume Morera - museu d'art jaume morera
maig 31 - 8:15 am – 11:45 pm
Google Art Project - Museu d'Art Jaume Morera - museu d'art jaume morera

Google Art Project – Museu d’Art Jaume Morera
des del 16 de març de 2020

Google Arts & Culture

L’Art Project és un projecte de col·laboració únic amb algunes de les institucions d’art més aclamades de l’món perquè els usuaris puguin descobrir i contemplar obres d’art en línia amb tot luxe de detalls. El projecte s’ha anat ampliant de manera espectacular des de la seva presentació. En l’actualitat, hi ha més de 45.000 objectes disponibles en alta resolució, entre ells el que corresponent a les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera, organitzats en tres reportatges o exposicions vrituals

 

Museu d’Art Jaume Morera a Google Art Project
“Encontres amb la col·lecció”
“Art i viatge”
“Tresors”

ESPAI MINIPANERA : DEMOCRACIA. DAMUNT D’AQUEST CAOS CONSTRUIRÉ LA MEVA CASA - Centre d'Art la Panera
maig 31 - 10:00 am
ESPAI MINIPANERA : DEMOCRACIA. DAMUNT D'AQUEST CAOS CONSTRUIRÉ LA MEVA CASA - Centre d'Art la Panera
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. 
Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. 
Dilluns tancat.

 

Damunt d’aquest caos construiré la meva casa és un joc de construcció infantil fet de trossos de fusta, que al mateix temps són tampons d’impressió. Per a la creació de tampons s’ha desenvolupat una mena d’ “alfabet visual” de pictogrames al·ludint a imatges d’alliberament o dominació en la societat contemporània. Símbols i icones que per als nens continuen sent formes elementals o abstractes per jugar, encara que, per a la mirada adulta, les possibles associacions entre aquests pictogrames poden resultar en lectures carregades amb significació política. El resultat final del joc es posa en tensió la visió de l’adult i el joc lliure de l’infant.

 

miniPanera
És un espai expositiu que neix el 2011 amb l’objectiu d’identificar la cultura contemporània com una experiència artística i quotidiana per als més petits. Aquest espai compta amb una programació expositiva pròpia que està vinculada a les exposicions i els projectes educatius de La Panera.
Alhora, la miniPanera és un espai de diàleg, on s’hi presenten treballs d’artistes multidiciplinaris, des del món del disseny, la il·lustració, el dibuix, la música, la tipografia o la fotografia. Aquestes propostes van acompanyades d’una selecció de publicacions, que ofereixen eines per desxifrar propostes artístiques i crear noves connexions entre art, cultura i societat. Són publicacions pensades per al públic infantil, que contenen discursos creats amb llenguatges i tècniques artístiques molt variades. Són coneguts com a llibres pop-up, llibres desplegables, llibres tàctils, llibres-mapa, llibres-jocs o llibres-objecte, tots ells amb infinites possibilitats.

Les exposicions són propostes transformadores amb elements manipulables que conviden a participar, sentir, observar, investigar, descobrir, intervenir, experimentar. En definitiva, per a un infant a jugar. Aquest joc vinculat amb les arts genera múltiples idees i interpretacions amb significats diversos, que permeten descobrir nous llenguatges que potencien la imaginació que generen nous coneixements.
A l’espai miniPanera, els infants amb la seva curiositat innata, observen, pregunten, creen, toquen, componen, construeixen i aprenen. Aquestes propostes educatives s’enriqueixen amb un programa d’activitats que ofereix visites dinamitzades al públic familiar, tallers d’artista on conèixer, aprendre i experimentar amb noves tècniques, o gaudir amb família.

 

Una producció del Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració de la Fundación Santander.

 

Tipògraf en residència 2020: Sergi Delgado

 

ALTRES EXPOSICIONS

15.02.2020
12 H
ALEX REYNOLDS
«SAFE, SAFE, SAFE», THE PULSE OF THE HOUSE BEAT SOFTLY.
A cura d’Anna Manubens
INAUGURACIÓ

15.02.2020
12 H
941444 (BIEL BOOKS)
A cura d’Anna Roigé
Centre de documentació
INAUGURACIÓ

«Alex Reynolds “Safe, safe, safe”, the pulse of the house beat softly» - Centre d'Art la Panera
maig 31 - 10:00 am
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. 
Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. 
Dilluns tancat.

 

A cura d’Anna Manubens

Un dia algú ens descobreix una piga en una part del cos que no vèiem. Des de fora aconsegueix veure quelcom que havia romàs fins llavors desconegut, tot i haver-hi estat sempre, formant part de la nostra pell. De sobte, el cos, el nostre, se’ns fa estrany.
Prenent aquest gest com a punt de partida —assenyalar des de fora el que des de dins roman incògnit—, l’exposició proposa abordar l’obra d’Alex Reynolds en la seva capacitat de revelar els punts cecs del que sentim com a propi i de col·locar-nos davant d’una sobtada pèrdua de familiaritat del que anomenem sense dubtar «casa», allò que fins fa un moment ens feia sentir fora de perill. En moure’ns el terra de la llar es genera una ocasió per revisitar-la, com si hi entréssim per primera vegada, i repensar les estructures que habitem.

Això no només s’aplica al cos, sinó que pot ocórrer també respecte dels espais; es pot experimentar enfront de les formes de construir un relat i, molt més en general, és traslladable a les formes de pensar, de relacionar-nos i de viure. El sistema legal, per exemple, una institució que suposadament ens empara, és l’objecte de la seva darrera pel·lícula, i en aquesta la llei apareix més intimidadora que no pas protectora.
El cinema, en tant que llenguatge en el qual convergeixen gairebé totes aquestes capes —el cos, els afectes, els cànons narratius, així com les ficcions, els imaginaris i els codis que regeixen les nostres maneres de relacionar-nos i d’ordenar el món—, és l’eina privilegiada de la qual se serveix l’artista per induir aquesta forma d’estranyament respecte de l’hàbit.
Acceptar mirar-se des de fora, o sortir a negociar les percepcions i construccions pròpies amb criteris aliens, és una manera de fer-se porós que no està exempta de certa sensació de fragilitat. A vegades, com a espectadors, perdem la confortabilitat. Però, tot i la seva duresa momentània, el treball de l’artista és més aviat un exercici de confiança en la possibilitat d’inventar altres maneres de viure i conviure en altres tipus de casa.

El títol és una citació d’«A haunted house» (‘Una casa encantada’), un relat breu de Virginia Woolf escrit el 1944. En català es traduiria com «“Fora de perill, fora de perill, fora de perill”, el pols de la casa bategava suaument».

 

 

“941444 (BIEL BOOKS)” – Centre de documentació de la Panera - Centre d'Art la Panera
maig 31 - 10:00 am
“941444 (BIEL BOOKS)” - Centre de documentació de la Panera - Centre d'Art la Panera
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. 
Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. 
Dilluns tancat.

 

A cura d’Anna Roigé

 

Biel Books és una plataforma editorial a petita escala fundada per l’artista Gabriel Pericàs el 2013. Funciona com a extensió de la seva pràctica en l’àmbit editorial, la investigació d’objectes i narracions en col·laboració amb companys d’artistes. Biel Books publica projectes d’art específics de llibres d’artistes espanyols i internacionals.
Fins ara té 7 publicacions d’artistes com Antonio Ortega, David Bestué, Àlex Reynolds, Mirari Echavarri, Gabriel Pericàs, Algirdas Seskus i Patricia Esquivias.
Es tracta de projectes molt sovint, de col·laboració entre creadors, la qual cosa permet establir xarxes d’intercanvi i punts de trobada, traçar ponts entre generacions i generar projectes singulars.

El Centre de Documentació presenta aquest tipus d’exposicions amb l’objectiu de reflexionar al voltant de l’edició especial i els llibres d’artista, i per això, els dedica un espai permanent.
Es tracta de mostres que giren entorn a artistes que utilitzen el suport publicació per al seu treball o bé editorials que publiquen aquest tipus d’edicions.
Parlem d’exposicions d’edicions especials, llibres d’artista, editorials independents, projectes d’autoedició, edicions limitades o il·limitades, publicacions artístiques, revistes objecte, etc. I totes elles amb unes opcions tècniques que poden abastar des de l’objecte únic fet a mà fins a la publicació digital que permet una difusió màxima.

 

 

ALTRES EXPOSICIONS

15.02.2020
12 H
ALEX REYNOLDS
«SAFE, SAFE, SAFE», THE PULSE OF THE HOUSE BEAT SOFTLY.
A cura d’Anna Manubens
INAUGURACIÓ

15.02.2020
12 H
DEMOCRACIA. DAMUNT D’AQUEST CAOS CONSTRUIRÉ LA MEVA CASA
Espai miniPanera