Agenda


ag.
18
dv.
Festa Major de Balàfia - Associació de Veins de Balafia
ag. 18 Tot el dia
Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny
ag. 18 - 10:00 am – 2:00 pm
Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny | Cataluña | Espanya

Horari: del 24 de juny fins l’11 de setembre: de dimarts a diumenges, de 10.00 a 14.00 h Preu: 2,60€ / entrada reduïda: 1,60€.

Durant la segona meitat del segle XII, l’Orde del Temple va alçar un complex conventual a l’estratègic turó de Gardeny. L’elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d’operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l’any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l’antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l’artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d’amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d’aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.

 

 

 

 

La Biblioteca Municipal Pardinyes estrena un nou projecte aquest estiu « la Bibliopiscina ». - Piscina municipal de Pardinyes
ag. 18 - 11:00 am – 7:30 pm

Gaudeix de la lectura fins al 10 de setembre de 2017Copia de KESSAB ESSAHELY, Sara6:20 pm

Aquest estiu sortim de la biblioteca per oferir el servei de lectura a l’aire lliure a la Piscina Municipal de Pardinyes. Gràcies al punt de Bibliopiscina els usuaris podran gaudir de la lectura de revistes, llibres infantils, còmics i novel·les mentre gaudeixen de la seva estada a la piscina.

El servei s’ofereix durant el període i hores d’obertura del recinte.

«CONNEXIONS» - Museu d'Art Jaume Morera
ag. 18 - 12:00 pm
«CONNEXIONS» - Museu d'Art Jaume Morera

Horari:

De dimarts a dissabte, de 12 a 14 h i 17 a 20 h.

Diumenges i festius, d’11 a 14 h

Dilluns, tancat

Entrada gratuïta

Del 9 de març a l’1 d’octubre de 2017
Museu d’Art Jaume Morera

Comissariat: Diversos comissaris

Aquest 2017 se celebra el centenari del Museu d’Art de Lleida, avui Museu d’Art Jaume Morera, un dels museus d’art modern i contemporani més antics de l’Estat espanyol. Inaugurat l’11 de maig de 1917, el Museu ha desplegat al llarg de tots aquests anys una activitat desigual en funció de les circumstàncies històriques que li ha tocat viure. La seva col·lecció ha anat creixent paral·lelament a la seva missió d’explicar l’art de la Lleida del segle XX fins a convertir-se en una de les col·leccions més importants del país. Ara ens trobem, però, davant d’un moment decisiu en la seva singladura històrica: el Museu disposa d’una oportunitat única per dotar-se d’una seu definitiva a l’edifici de l’antic Palau de Justícia; una seu des d’on desenvolupar totes les potencialitats que s’han posat en relleu en els darrers anys.

Per commemorar aquesta efemèride, el Museu d’Art Jaume Morera presenta l’exposició “Connexions”, un projecte que pretén, sobre la base del diàleg que es pot establir entre algunes de les seves millors obres i aquelles altres procedents de les principals col·leccions artístiques del país, posar de manifest la rellevància de la seva col·lecció. Els responsables de la tria de les obres han estat alguns dels millors historiadors i crítics d’art del país, col·laboradors del Museu en diferents moments, que hi han aportat el seu punt de vista particular a través de les connexions que han proposat entre una peça del Museu i una altra procedent de les col·leccions catalanes. Francesc Fontbona, Mariona Seguranyes, Eliseu Trenc, Josep Casamartina, David Santaulària, Joan M. Minguet, Vicenç Altaió, Pilar Bonet, Àlex Mitrani, Sílvia Muñoz, Manuel Guerrero, Pilar Parcerisas, Frederic Montornés, Teresa Blanch, Oriol Fontdevila i Cèlia del Diego han cercat connexions directes, reveladores, emotives i fins i tot imprevistes, que abasten cronològicament la totalitat de la col·lecció.

Sopars maridats a la Ruta del Vi de Lleida
ag. 18 - 9:00 pm
Sopars maridats a la Ruta del Vi de Lleida

Donat l’èxit de les dos edicions de primavera, s’han programat durant els mesos d’estiu, del 30 de Juny al 6 de setembre, 19 sopars al restaurants de la Ruta del Vi de Lleida, els quals combinaran la millor oferta gastronòmica amb vins dels cellers de la DO Costers del Segre.

Els sopars s’han programat els dimecres a Lleida ciutat i els divendres a les diferents poblacions del territori.

A la ciutat de Lleida hi participen: Celler del Roser, Crapula, L’Estel de la Mercè, La Huerta i Genial; i al territori: El Claustre del Monestir de les Avellanes, Cal Menut de Belianes, Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues, Restaurant 2007 de La Fuliola i La Solana de Foradada.

Els cellers participants són: Raimat, Mas Garcia Muret, Vinya els Vilars, Lagravera, Analec, Clos Pons, Matallonga, Costers del Sió, Tomàs Cusiné, Cérvoles, i Castell del Remei.

Cal fer la reserva directament a cada restaurant.

L’objectiu d’aquesta campanya és continuar oferint una proposta gastronòmica i enològica de qualitat, enaltint els productes de la nostra terra, així com afavorir la col·laboració entre els cellers i els restaurants de la ruta.

Més informació: www.rutadelvidelleida.cat

L’Ajuntament no es fa responsable de les anul•lacions o modificacions dels actes programats per entitats organitzadores alienes a l’Ajuntament de Lleida.

ag.
19
ds.
Festa Major de Balàfia - Associació de Veins de Balafia
ag. 19 Tot el dia
“COLLAGE – 4 VISIONS” - Galeria Espai Cavallers 31·33
ag. 19 - 9:17 am
"COLLAGE - 4 VISIONS" - Galeria Espai Cavallers 31·33

IMANOL BUISÁN, REBEKA ELIZEGI, MARISA MAESTRE i JOSEP PULIDO  ens mostren els seus fantàstic treballs realitzats amb la tècnica de collage.

 

Rebeka Elizegi (Donosti, 1968)

Paral·lelament a la seu treball com a dissenyadora gràfica, fa anys que Rebeka Elizegi realitza collage com a activitat artística i d’expressió personal.

Elabora les seves peces exclusivament a mà, tallant, empegant, i barrejant retalls de diferents èpoques. En aquest univers atemporal, en el qual la figura femenina i la diversitat de gènere són alguns dels seus eixos centrals, dialoguen sensibilitats diverses d’orígens dispars, relacionant-se entre si de forma harmònica.

 

Josep Pulido Forns / AMPASTRE (Lleida, 1964)

Autodidacta amb dilatada experiència i formació multidisciplinar, ha centrat la major part de la seva carrera i professió en els mitjans de comunicació escrits, concretament en el camp dels elements infogràfics de premsa escrita, disseny gràfic, i il·lustració (actualmente al diari La Vanguardia).

Des de fa 1 any compagina la seva feina amb el collage analògic com una nova forma d’expressió.

ELS FILLS DE LES FLORS. GÈNESI

Aquesta sèrie de collages d’en Josep Pulido, parteixen de la mirada crítica del mateix creador.

Fent un recorregut visual per la seva obra, podem observar el contrast entre la minuciositat del procés creatiu i la seva sobrietat compositiva. Únicament amb la unió de dos elements: les flors i les figures nues, ens trobem davant d’una obra plena de subtileses i matisos que juntament amb la tenuïtat del seu tall, fan del resultat final una obra visual on recrear-se en l’estètica, i on l’atenció, esdevé inspiradora. Un treball cuidat, preciosista i íntim.

 

Marisa Mestre (Madrid, 1977)

Marisa Maestre és il·lustradora, dissenyadora gràfica, creativa de professió i collagista de cor.

La seva obra se centra sobretot en l’exploració de l’inconscient i la necessitat vital de crear com a canal d’expressió i comunicació.

“L’exploració de l’inconscient a l’hora de crear dóna resultats molt més personals i interessants. Les obres que sorgeixen de l’atzar, del mateix absurd són les obres que estan menys condicionades per les nostres pròpies creences i, per tant, són més autèntiques.”

La composició de les seves obres es nodreix de: revistes dels anys 50/70, fotografia antigues, gravats, papers pintats, fils, etc.

“Em sedueix, de manera excessiva, el joc artístic que es crea amb el collage. Et dóna l’oportunitat de fer creacions ràpides i composicions impossibles amb un toc surrealista. Assamblar  diferents fragments que no tenen gens que veure a priori, col·locar-los en suports diferents i donar-los l’oportunitat de formar part d’una obra nova té un costat molt romàntic i poètic.”

Se sent influenciada per les avantguardes del segle passat com a dadaisme i surrealisme i la seva font d’inspiració té una naturalesa eclèctica: feminisme, naturalesa, música, arquitectura, geometria, objecte oposat, decadència, etc

 

Imanol Buisán (Terrassa)

Feminista, ciclista amateur, dissenyador gràfic, artista, usuari, Imanol Buisán ha trobat en el collage el seu idioma i indaga a través d’un exercici diari amb ell, per així trobar dialectes que li permetin parlar, narrar, portant al plàstic reflexions i banalitats.

El seu treball ha estat publicat en Ground Magazine, Maintenaint, Collage Collective books entre unes altres. Col·labora amb diferents fanzines, realitzat a Espanya i fora.

Ha exposat el seu treball en diferents sales i galeries de Barcelona, Madrid, Istanbul, Tallín, Terrassa, Càceres, València, Saragossa.

«CARLES CONGOST. A SENSE OF WONDER» - centre d'Art La Panera
ag. 19 - 9:25 am
«CARLES CONGOST. A SENSE OF WONDER» - centre d'Art La Panera

A sense of wonder (un sentit de la meravella o la capacitat de meravellar-se) és una proposta expositiva que reuneix els treballs més recents de l’artista Carles Congost. Es tracta d’una coproducció entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i el Centre d’Art la Panera, Lleida.

L’exposició aplega quatre projectes videogràfics: The Artist behind the Aura (2014) i Simply the Best (2016) al Bòlit_laRambla i Abans de la casa / Un biopic inestable a través del sonido Sabadell (2015) i Wonders (2016) al Bòlit_StNicolau.

Són treballs que s’han vist molt poc a casa nostra (en algun cas, són inèdits) i venen avalats per diversos premis i distincions. Com és habitual en ell, no deixa de banda la desinhibició a l’hora de fer servir referents del món del pop o de la cultura de masses, ni el recurs cap a mitologies personals, ni molts d’altres aspectes que han caracteritzat la seva obra i, sovint, han fet difícil posar-lo dins una classificació a l’ús.

A nivell temàtic hi ha dos grans eixos que vertebren aquests treballs: la música i la pràctica artística, però sempre com un recurs argumental per obrir portes cap a d’altres aspectes més universals tot evitant la literalitat i les veritats incontestables. En essència, aquesta proposta aprofundeix en la capacitat que tenen aquests treballs de sorprendre’ns, de confrontar-nos com a espectadors, de descobrir coses que no es creuen possibles en primera instància…En la capacitat de meravellar-se (A sense of wonder).

Carles Congost té una sòlida trajectòria que inclou nombroses distincions com la Beca de Artes Plásticas de la Fundación Botín (2014), el segon Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i l’Arts Santa Mònica (2015), el Premi de Videoart de la Fundación BBVA (2015) i el Premi Ciutat de Palma (2016). El 2016 va participar en la biennal internacional Manifesta 11 a Zuric (Suïssa) amb l’obra Simply The best que va assolir un gran reconeixement. Aquesta exposició suposa la presentació al nostre país d’aquesta obra.

Comissari: David Santaeulària

Bus turístic d’estiu - Sortida des de Paeria
ag. 19 - 10:00 am
Bus turístic d'estiu - Sortida des de Paeria | Lleida | Catalunya | Espanya

Del 24 de juny a l’11 de setembre:

Matí: “Ruta Verda” amb entrada gratuïta a l’Arborètum i al Castell Templer de Gardeny. Sortides a les 10, 11, 12h.

Tarda: “Ruta Històrica” amb sortides a les de 18, 19, 20 i 21h. Divendres i dissabtes també a les 22h.

L’itinerari del Bus Turístic comença davant de la Paeria i té una durada aproximada d’una hora.

 

 

Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny
ag. 19 - 10:00 am – 2:00 pm
Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny | Cataluña | Espanya

Horari: del 24 de juny fins l’11 de setembre: de dimarts a diumenges, de 10.00 a 14.00 h Preu: 2,60€ / entrada reduïda: 1,60€.

Durant la segona meitat del segle XII, l’Orde del Temple va alçar un complex conventual a l’estratègic turó de Gardeny. L’elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d’operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l’any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l’antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l’artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d’amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d’aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.