Agenda


juny
25
dg.
Mercat d’Antiguitats i Col·leccionisme de Lleida
juny 25 - 9:00 am
Mercat d'Antiguitats i Col·leccionisme de Lleida - Lleida | Cataluña | Espanya

Tots els diumenges, de 9 a 14h.

El Mercat d’Antiguitats i Col·leccionisme s’instal·la tots els diumenges al matí, de les 09 h a les 14 h, a la Rambla de Ferran, entre els carrers Democràcia i la baixada de la Diputació.

El mercat ocupa uns 150 metres lineals, amb una trentena de parades i s’hi poden trobar productes diversos, com ara llibres, discos, monedes i segells, mobles antics o articles de brocanteria, entre altres.

«CARLES CONGOST. A SENSE OF WONDER» - centre d'Art La Panera
juny 25 - 9:25 am
«CARLES CONGOST. A SENSE OF WONDER» - centre d'Art La Panera

A sense of wonder (un sentit de la meravella o la capacitat de meravellar-se) és una proposta expositiva que reuneix els treballs més recents de l’artista Carles Congost. Es tracta d’una coproducció entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i el Centre d’Art la Panera, Lleida.

L’exposició aplega quatre projectes videogràfics: The Artist behind the Aura (2014) i Simply the Best (2016) al Bòlit_laRambla i Abans de la casa / Un biopic inestable a través del sonido Sabadell (2015) i Wonders (2016) al Bòlit_StNicolau.

Són treballs que s’han vist molt poc a casa nostra (en algun cas, són inèdits) i venen avalats per diversos premis i distincions. Com és habitual en ell, no deixa de banda la desinhibició a l’hora de fer servir referents del món del pop o de la cultura de masses, ni el recurs cap a mitologies personals, ni molts d’altres aspectes que han caracteritzat la seva obra i, sovint, han fet difícil posar-lo dins una classificació a l’ús.

A nivell temàtic hi ha dos grans eixos que vertebren aquests treballs: la música i la pràctica artística, però sempre com un recurs argumental per obrir portes cap a d’altres aspectes més universals tot evitant la literalitat i les veritats incontestables. En essència, aquesta proposta aprofundeix en la capacitat que tenen aquests treballs de sorprendre’ns, de confrontar-nos com a espectadors, de descobrir coses que no es creuen possibles en primera instància…En la capacitat de meravellar-se (A sense of wonder).

Carles Congost té una sòlida trajectòria que inclou nombroses distincions com la Beca de Artes Plásticas de la Fundación Botín (2014), el segon Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i l’Arts Santa Mònica (2015), el Premi de Videoart de la Fundación BBVA (2015) i el Premi Ciutat de Palma (2016). El 2016 va participar en la biennal internacional Manifesta 11 a Zuric (Suïssa) amb l’obra Simply The best que va assolir un gran reconeixement. Aquesta exposició suposa la presentació al nostre país d’aquesta obra.

Comissari: David Santaeulària

“Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX)” - Museu de Lleida - Sala d’exposicions temporals
juny 25 - 9:30 am
"Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX)" - Museu de Lleida - Sala d’exposicions temporals

L’exposició Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX), comissariada per Rosa Figueras, és una producció itinerant de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, que ja s’ha vist al Museu de la Noguera, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al Museu de Cervera i al Museu Comarcal d’Urgell-Tàrrega.

Des del 9 de maig i fins al 23 de juliol, la mostra es podrà visitar al Museu de Lleida amb algunes novetats. Es mostren una seixantena d’objectes dels segles XVIII, XIX i inicis del XX, procedents de cinc museus de les terres de Lleida (Museu de la Noguera, Museu Comarcal de Cervera, Museu Comarcal de l’Urgell, Ecomuseu de les Valls d’Àneu i Museu de Lleida). La novetat de la mostra del Museu de Lleida és la incorporació a l’exposició d’una trentena de pintures i escultures procedents del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, a més de fotografies procedents de diverses institucions. Miquel Viladrich, Jaume Morera, Manuel Villegas, Xavier Gosé, Baldomer Gili Roig, Lluís Masriera, Santiago Rusiñol i altres, són els pintors que complementen els vestits i altres objectes, de manera que donen a conèixer el volum i la personalitat de les diferents peces de roba i dels guarniments que ens presenta l’exposició. La mostra, a més, presenta la que, segurament, és la millor obra de Viladrich, “L’alcalde d’Almatret”, prestada per a l’ocasió per la Diputació de Lleida.

Bus turístic d’estiu - Sortida des de Paeria
juny 25 - 10:00 am
Bus turístic d'estiu - Sortida des de Paeria | Lleida | Catalunya | Espanya

Del 24 de juny a l’11 de setembre:

Matí: “Ruta Verda” amb entrada gratuïta a l’Arborètum i al Castell Templer de Gardeny. Sortides a les 10, 11, 12h.

Tarda: “Ruta Històrica” amb sortides a les de 18, 19, 20 i 21h. Divendres i dissabtes també a les 22h.

L’itinerari del Bus Turístic comença davant de la Paeria i té una durada aproximada d’una hora.

 

 

Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny
juny 25 - 10:00 am – 2:00 pm
Castell Templer de Gardeny - Castell Templer de Gardeny | Cataluña | Espanya

Horari: del 24 de juny fins l’11 de setembre: de dimarts a diumenges, de 10.00 a 14.00 h Preu: 2,60€ / entrada reduïda: 1,60€.

Durant la segona meitat del segle XII, l’Orde del Temple va alçar un complex conventual a l’estratègic turó de Gardeny. L’elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d’operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l’any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l’antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l’artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d’amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d’aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.

 

 

 

 

Exposició: Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes - CaixaFòrum Lleida
juny 25 - 10:00 am
Exposició: Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes - CaixaFòrum Lleida | Lleida | Espanya

Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes. L’Obra Social “la Caixa” presenta la segona edició de Comisart. Noves mirades sobre la Col·lecció “la Caixa”, convocatòria d’ajudes creada per promoure el comissariat emergent en l’àmbit de l’art contemporani i donar més projecció a joves que inicien el seu camí professional. Comisart ofereix als joves professionals l’oportunitat de fer un comissariat a partir dels fons de la Col·lecció d’Art Contemporani “la Caixa”, el MACBA i artistes joves.

L’exposició Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes és la segona exposició de la convocatòria i planteja una reflexió arran de la destrucció i la desmitificació de la imatge des de l’art contemporani. Parteix d’un principi nuclear: l’ambivalència que es troba en tot acte iconoclasta, abordada mitjançant el treball d’artistes que posen en crisi l’estatut d’icones convencionals i, per tant, de les idees o les figures d’autoritat que hi estan associades. L’exposició desvela la veneració i la fascinació pel poder silenciós i hipnòtic que la imatge exerceix sobre artistes i espectadors a parts iguals. Comissari: Carlos Martín

 

Horari:

De dilluns a dissabte, de 10 a 20 h
Diumenges i festius, d’11 a 14 h

L’Ajuntament no es fa responsable de les anul·lacions o modificacions dels actes programats per entitats organitzadores alienes a l’Ajuntament de Lleida.

«LO SIENTO» - Centre d'Art La Panera. Centre de documentació
juny 25 - 10:36 am
«LO SIENTO» - Centre d'Art La Panera. Centre de documentació | Lleida | Catalunya | Espanya

Exposició que mostra un recull de l’obra gràfica de l’estudi.

” Després de començar la carrera de disseny industrial a l’Escola de Disseny Elisava (Barcelona), Borja Martínez es va trasllada a Londres el 1999 per estudiar disseny gràfic al London College of Printing (avui, London College of Communication).

Durant aquells quatre anys, va compaginar els estudis amb una feina a mitja jornada com a dissenyador a l’estudi Visioncorp; el 2004, torna a Barcelona per treballar a Gráfica (www.graficadesign.com) i, un any més tard, a Basedesign (www.basedesign.com), a mitja jornada.

El 2005, Borja Martínez funda en solitari l’estudi Lo Siento, des d’on comença a desenvolupar diversos projectes de disseny i direcció d’art per a clients com Sandro Desii (fabricant italià de pasta i gelats amb el qual l’estudi va ser reconegut amb dos premis Laus pel disseny del seu packaging), The Pinker Tones (grup de música electrònica), Txoco (gastronomia), Roca (sanitaris), El Bulli (gastronomia), Macaco (músic), Easyled (empresa d’il·luminació), Triticum (premiat amb un Laus de plata el 2013), Acción Cultural Española AC / E, DHUB Museu del Disseny, CaixaForum, Museu Picasso, Dauro, Blanca de los Pirineos (guardonat amb un Laus de plata el 2013), i Audi, entre molts d’altres.

El 2010, Lo Siento és guardonat pel FAD (Foment de les Arts Decoratives) amb el premi Gran Laus pel projecte «Empo» (clínica d’osteopatia per a la qual va desenvolupar una tipografia polièdrica artesanal única).

El 2014, Borja Martínez és nominat per formar part de l’assemblea FAD. Aquell mateix any l’estudi és guardonat amb sis premis Laus pels projectes Can Pizza, Can Cisa, Erik Rosdahl, Partida Creus, Comaxurros i Nomomoto en categories que van des de la identitat corporativa, el packaging o el naming fins a la direcció d’art en il·lustració.

Actualment l’estudi està treballant en projectes que van des d’un restaurant a París, una agència creativa a Bahrain, una campanya nadalenca per a la revista de la periodista Oprah Winfrey, una agència de management a Miami, o una peça física per al futbol base del FC Barcelona, entre d’altres.

L’octubre de 2016 entra a formar part de la prestigiosa AGI (Alliance Graphique Internationale).

Avui dia, Lo Siento reuneix un equip de sis professionals i continua treballant en projectes en els camps del disseny corporatiu, el packaging, la restauració o el disseny de webs i d’exposicions.

L’estudi està especialment interessat a abordar íntegrament els projectes d’identitat. El tret més característic del treball de Lo Siento és la seva aproximació física i material a les solucions gràfiques, fet que dona com a resultat un disseny en el qual allò gràfic i allò industrial conviuen, en una constant recerca d’aliances amb els processos artesanals. ”

www.losiento.net