Agenda


nov.
23
dj.
Exposició de pintures i mercadet de labors a benefici de Mans Unides - sala d’Alfred Perenya de l’Antic Casal de Joventut Republicana
nov. 23 - 11:00 am
Exposició de pintures i mercadet de labors a benefici de Mans Unides - sala d’Alfred Perenya de l’Antic Casal de Joventut Republicana | Lleida | Catalunya | Espanya

d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Casa dels Gegants – Sala Alred Perenya

 

L’exposició restarà oberta fins al dimecres dia 29 de desembre, amb horari de d’ 11 a 14 i de 17 a 20h.

 

Aquest any Mans Unides presenta una gran i variada mostra de pintures, escultures i tota mena de labors. Tot plegat amb molta originalitat.

 

PROJECTE 2017

MILLORA DE L’AGRICULTURA RAMADERIA I ORGANITZACIÓ

DE LES COMUNITATS DE CAMPEROLS

 

HAI/70903/LVI E

160) BRODEN

Haití té al voltant de deu milions d’habitants. És el país més pobre d’Amèrica i la situación ha empitjorat els darrers anys degut a les inundacions i al terratrèmol que va patir el gener de 2010. Una agricultura precària ocupa el 70% de la población activa i la major part de la población ha de fer front a un greu problema d’inseguretat alimentària crónica. El 54% de la población té menys de 14 anys i l’analfabetisme supera el 65%. A Boden hi viuen 8000 persones, més de la meitat-el 52%- són dones. Es tracta d’una població relativament jove: el 54% no arriba als 30 anys. En aquesta comunitat hi abunden les pèrdues ocasionades pel pas freqüent de ciclons, la qual cosa ha suposat pels seus habitants una constant descapitalització durant els darrers anys. Els ingresos de les famílies no són suficients per satisfer les despeses d’educació, sanitat i alimentació.

Cal tenir en compte, a més, l’aïllament en què viuen. Molts pagesos abandonen la zona per anar a buscar feina a Puerto-príncipe o a la República Dominicana.

Actualment demanen la col·laboració de Mans Unides per millorar, durant 24 mesos, els ingresos i l’alimentació de 150 famílies de pagesos de Boden (unes 750 persones). Es tractaria de millorar les tècniques agrícolas i ramaderes facilitant-los llavors, animals de cria i eines.

Mnas Unides sufragarà aquestes despeses així com també facilitarà personal d’acompanyament i administratiu (75%). L’organització local i els beneficiaris aporten els materials de construcción, la mà d’obra, l’allotjament i el transport (25%).

 

 

Organitza: Mans Unides

Col·labora: Ajuntament de Lleida        

 

“Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge” - Museu d'Art Jaume Morera
nov. 23 - 11:35 am
"Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge" - Museu d'Art Jaume Morera

De dimarts a dissabte, d’11 a 14 h i 17 a 20 h.

Diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Dilluns, tancat

Museu d’Art Jaume Morera
Sala d’exposicions temporals (Av. Blondel, 40, baixos)
Del 2 de novembre de 2017 al 21 de gener de 2018

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.
El mateix dia, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada.
Entre ells, es trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 –Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatge
gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut no només una icona de la Guerra Civil Espanyola sinó també de tota la història del segle XX.

Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català; una setantena d’instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya.

 

Consulteu el fulletó de l’exposició

10a edició de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol - centre d'Art La Panera
nov. 23 - 11:52 am
10a edició de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol - centre d'Art La Panera

De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.

Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat.

Plantes 0 i 1 de la Panera, església de Sant Martí i Dipòsit del Pla de l’Aigua

Aquest any, i amb motiu de la celebració de la desena edició de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol, presentem una programació especial que s’expandeix més enllà de l’edifici de l’equipament mateix, fins a l’església de Sant Martí i el Dipòsit del Pla de l’Aigua, i que coincideix amb l’inici d’un procés de renovació del fons del Centre d’Art la Panera i de redefinició de l’esdeveniment, a cura d’una comissió formada pels crítics d’art Javier Hontoria, Oriol Fontdevila i Cèlia del Diego, (directora de la Panera).

En aquest marc també es portaran a terme diverses accions, entre les quals destaquen un projecte participatiu, realitzat des del Servei Educatiu, que té el doble objectiu d’apropar els continguts de les obres exposades a la Biennal i d’incorporar la veu de l’espectador en el discurs institucional, i les jornades La Col·lecció Incompleta, coproduïdes amb el Museu d’Art Jaume Morera, que tenen l’objectiu de reunir experiències de col·leccionisme públic d’interès en relació amb els reptes de la contemporaneïtat. Ambdues accions es plantegen com a elements estratègics per implementar canvis en el funcionament de la Biennal, així com per fer-los reflexius i col·lectius, amb la participació del sector artístic i de la ciutadania.

Finalment, aquest any l’apartat dedicat a les edicions especials compta amb la participació de CRU. Si ja el 2004, a la 4a Biennal, hi van ser presents amb nou publicacions, aquest cop en presenten cinquanta. Aquest darrer CRU50 editat en col·laboració amb la Panera i en motiu de la biennal.

Elena Alonso, Erick Beltran, Mauro Cerqueira, CRU, Irene de Andrés, Anna Dot, Núria Güell, Bouchra Khalili, Ella Littwitz, Pol Merchan, Jordi Mitjà, Itziar Okariz i Aimar Pérez Galí.

A cura de Cèlia del Diego, Oriol Fontdevila i Javier Hontoria

“Ad Lib” - Galeria Espai Cavallers 31·33
nov. 23 - 4:30 pm
"Ad Lib" - Galeria Espai Cavallers 31·33

HORARI:  

Tardes: De dimarts a dissabte de 16:30 a 20:00 h

Matins: dissabte d’11 a 13:30 h

 

Jordi Aparicio, Eugènia Besora, Marta Burgués, Ignasi Capdevila, Irene Carrera, Cris joies, Xavier Monclús, Elisenda Santacreu, Tensi Solsona i Insun Yu

4/11/2017 – 30/11/2017

A l’exposició Ad Lib, el visitant podrà descobrir diàleg artístic entre 5 creadors lleidatans i 5 creadors d’arreu del país prenent com a motiu la creació de joia contemporània.
Per tal d’aprofundir en aquesta disciplina artística, cada creador de Lleida ha buscat un altre artista no lleidatà amb el que establir un diàleg entre  els seus treballs artístics, creant una continuïtat entre la joia i altres disciplines artístiques com ara obres en videoart o obra gràfica.
Així, els artistes Jordi Aparicio, Eugènia Besora, Marta Burgués, Ignasi Capdevila, Irene Carrera, Cris joies, Xavier Monclús, Elisenda Santacreu, Tensi Solsona i Insun Yu volen mostrar en aquesta exposició que el que compta no és tant l’ús de materials nobles per crear les joies sinó la seva originalitat i els aspectes innovadors lligats a l’ús de noves tècniques i nous materials. S’ha buscat incidir en la percepció de l’espectador i que el visitant reconegui el segell inconfusible del seu autor en les peces mostrades Darrera d’una creació, sempre hi ha la mirada de l’artista que l’ha creat, conèixer la seva intenció ens fa entendre i valorar el seu treball.
Esperem que l’exposició us permeti entendre la reivindicació de la joia com a disciplina artística.

Festival de Poesia Internacional de Lleida – Recital de poesia “Amaral recita la seva poesia” - sala Víctor Siurana del Rectorat
nov. 23 - 6:30 pm – 7:30 pm

A càrrec d’Eva Amaral i Juan Aguirre amaral-recital-de-poesia

El proper dijous 23 de novembre a les 18.30h, a la sala Víctor Siurana del Rectorat, Amaral encetarà la nova temporada de l’Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL.

 

 

Eva Amaral i Juan Aguirre recitaran una selecció de les seves cançons, sense instrumentació, en una vetllada que vol posar en valor la vivor i la bellesa de la poesía popular actual en boca d’un dels seus màxims exponents durant les darreres dues dècades.

Les cançons que llegiran en el recital s’editaran en el llibre Amaral (editat per la Universitat de Lleida dins la col·lecció Versos).

Consulteu el Programa Festival Internacional de Poesia de Lleida 2017