Agenda


maig
25
dj.
L’HORA DEL CONTE a la Biblioteca municipal de Pardinyes - Biblioteca municipal de Pardinyes
maig 25 - 5:30 pm
“EL SEGRE DE NEGRE”: ESCALFEM MOTORS -Preestrena de la pel·lícula “Las confesiones” - Funatic
maig 25 - 9:30 pm
"EL SEGRE DE NEGRE": ESCALFEM MOTORS -Preestrena de la pel·lícula "Las confesiones" - Funatic

DIRECTOR: Roberto Andò

INTÈRPRETS: Toni Servillo, Daniel Auteuil, Moritz Bleibtreu.
INTRODUCCIÓ DE L’ACTE: Juan Ferrer (Director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida) i Santi Lapeira (President del Col·legi de Directors de Cinema i director del CECAAC)
COORGANITZADORS: CECAAC I SCREENBOX FUNATIC

maig
26
dv.
«DISSENY VESTIT GEGANTS» - Casa dels Gegants
maig 26 - 12:00 am
«DISSENY VESTIT GEGANTS» - Casa dels Gegants | Lleida | Catalunya | Espanya

Inauguració: Dimecres 3 de maig, 19h.

 

L’any passat,  els Amics dels Gegants de Lleida i lo Marraco ens van proposar fer una col·lecció de moda inspirada en els Gegants de Lleida. Aquest projecte sorgeix del desig de l’Associació d’apropar els joves a la cultura popular de Lleida, i especialment als Gegants.

Des de l’Institut Guindàvols vam acollir el projecte amb molta il·lusió i així ho vam traslladar als nostres alumnes de 1r curs de Cicle Formatiu de Grau Superior de Patronatge i Moda.

Inicialment, els alumnes van visitar la Casa dels Gegants, van fer recerca per conèixer la seva història i evolució des dels seus orígens. A partir d’aquí, cada alumne va inspirar la seva col·lecció en diferents elements: els teixits i estampats, els ornaments i accessoris, la mateixa estructura de fusta que subjecta el gegant, algun personatge en concret, com per exemple Jaume I el Conqueridor, etc.

Un cop dissenyades les col·leccions, els alumnes van fer les il·lustracions en diferents tècniques  i estils que es poden veure en l’exposició. De tots els dissenys creats pels alumnes se n’ha confeccionat un inspirat en els Gegants Xinesos per donar a conèixer la feina desenvolupada a l’Institut Guindàvols. El públic que visiti l’exposició, podrà observar tot el procés de creació d’un vestit, des del disseny, patró, prototipus amb glasseta, fins a la confecció del vestit final.

 

Ho organitza: IES Guindàvols, Amics del Gegants de Lleida i Lo Marraco, Casa dels Gegants

 

CASA DELS GEGANTS

Av. Blondel, 64

Dilluns, de 10-14 h. Dimarts a divendres, de 10-14 h i de 17-20 h.

Dissabtes, d’11-13.30 h i de 17-20 h.

Diumenges i festius, d’11-13.30 h.

Informació i reserves: 973 700 393 i festes@paeria.cat

 

 

«DIÀLEGS DELS ARTISTES KEIKO OGAWA I KOYAMA» - Espai Cavallers
maig 26 - 9:16 am

 

Horari:

De dimarts a divendres, de 17 a 20.30h

Dissabte, d’ 11.30 a 13.30 i de 17 a 20.30h

 

En aquesta exposició es vol mostrar l’obra de’nKeiko Ogawa i d’enShigeyoshi Koyama, ambdós artistes formats, a nivel artístic,  al Japó. En el seus treball s’observa una clara tradició oriental, així com en la seva manera tractar les temàtiques i colors

En Shigeyoshi Koyama li interessa plasmar espais exteriors i paisatges que solen ser del seu entorn més proper on quasi mai s’hi pot apreciar figures, en contraposició a la Keiko Ogwa li interessa treballar aspectos de la seva quotidianitat més propera:  persones, espais interiors, animals, entre d’altres.

La relació que s’estableix entre les obres d’aquests dos artistes tan pel que fa a les seves tècniques, llum, pinzellades, colors, així com per al joc de les temàtiques, exterior-interior,  fa que en aquesta exposició s’assoleixi una riquesa de diàleg a través de la  observació de les obres per part dels  espectadors

En Koyama considera que Orient i Occident són dos extrems que no es confronten sinó que cohabiten en silenci. Li agrada molt el paisatge i és manté fidel a aquest tema. Pinta una llum del sol que no existeix  i que sol ser la de l’última hora del dia  per això el color que domina la seva obra és el gris. No pot pintar un blau fort, ja que no li surt encara que sigui el blau del Mediterrani.

Així, els seus olis ens mostren paisatges nus, roques exagerades i una llum tamisada i  s’han convertit en una imatge característica en la seva obra de manera que els espectadores aviat identifiquen que es tracta d’una obra d’en  Koyama.

La Keiko OGawa, tot i que en els seus inicis el seu treball tendia cap a l’abstracció amb una gama cromàtica molt intensa, quan es trasllada a Barcelona l’any 2005, i a través de la influència d’alguns pintors realistes d’aquesta ciutat,  el seu estil evoluciona cap a la figuració, amb uns colors més naturals.

Actualment la seva pintura plasma persones, animals i objectes en la seva quotidianitat, escenes de l’entorn més proper de l’artista, des d’objectes que apareixen a les natures mortes fins a personatges retratats davant de casa seva. És a dir, Ogawa s’emmarca dins d’un realisme intimista.

A través de la pintura, Ogawa descobreix nous colors, matisos i una visió més profunda de la llum. El seu objectiu és retratar l’univers humà que l’envolta, amb els seus components expressius, psicològics i de relació entre artista i objecte o personatge.

 

«CARLES CONGOST. A SENSE OF WONDER» - centre d'Art La Panera
maig 26 - 9:25 am

A sense of wonder (un sentit de la meravella o la capacitat de meravellar-se) és una proposta expositiva que reuneix els treballs més recents de l’artista Carles Congost. Es tracta d’una coproducció entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i el Centre d’Art la Panera, Lleida.

L’exposició aplega quatre projectes videogràfics: The Artist behind the Aura (2014) i Simply the Best (2016) al Bòlit_laRambla i Abans de la casa / Un biopic inestable a través del sonido Sabadell (2015) i Wonders (2016) al Bòlit_StNicolau.

Són treballs que s’han vist molt poc a casa nostra (en algun cas, són inèdits) i venen avalats per diversos premis i distincions. Com és habitual en ell, no deixa de banda la desinhibició a l’hora de fer servir referents del món del pop o de la cultura de masses, ni el recurs cap a mitologies personals, ni molts d’altres aspectes que han caracteritzat la seva obra i, sovint, han fet difícil posar-lo dins una classificació a l’ús.

A nivell temàtic hi ha dos grans eixos que vertebren aquests treballs: la música i la pràctica artística, però sempre com un recurs argumental per obrir portes cap a d’altres aspectes més universals tot evitant la literalitat i les veritats incontestables. En essència, aquesta proposta aprofundeix en la capacitat que tenen aquests treballs de sorprendre’ns, de confrontar-nos com a espectadors, de descobrir coses que no es creuen possibles en primera instància…En la capacitat de meravellar-se (A sense of wonder).

Carles Congost té una sòlida trajectòria que inclou nombroses distincions com la Beca de Artes Plásticas de la Fundación Botín (2014), el segon Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i l’Arts Santa Mònica (2015), el Premi de Videoart de la Fundación BBVA (2015) i el Premi Ciutat de Palma (2016). El 2016 va participar en la biennal internacional Manifesta 11 a Zuric (Suïssa) amb l’obra Simply The best que va assolir un gran reconeixement. Aquesta exposició suposa la presentació al nostre país d’aquesta obra.

Comissari: David Santaeulària