Agenda


febr.
2
ds.
«EMERGENT DREAMS», Sonia Alins - Espai Cavallers 31-33
febr. 2 - 7:30 pm
«EMERGENT DREAMS», Sonia Alins - Espai Cavallers 31-33
EXPOSICIÓ: del 2 de febrer fins el 3 de març de 2019

HORARI:
Tardes: De dimarts a divendres de 17 a 20.30 h
Matins: dissabtes i diumenges de 10.30 a 13.30 h

 

Emerging Dreams és un recorregut per la producció artística més recent de l’artista i il·lustradora lleidatana Sonia Alins, inclosa una extensa selecció de la seva premiada sèrie “Dones d’aigua”.

L’obra de la Sonia Alins, que parteix de la il•lustració com a eina principal d’expressió, amplia els seus horitzons a través del collage i del seu interès per crear atmosferes en espais tridimensionals.

A Emerging Dreams contemplarem poemes visuals sobre temàtiques diverses, però amb una única protagonista absoluta: la dona. La dona com a subjecte que sent, que pateix, que estima, que viu i lluita per no enfonsar-se. Dones que, algunes vegades, es veuen immerses en composicions minimalistes i, en altres ocasions, en coreografies corals.

Sonia Alins ha estat premiada amb un Gold Award als Global Illustration Award 2018 atorgat per la Fira del llibre de Frankfurt, ha obtingut dues medalles d’or al Salon des Beaux Arts 2017 atorgat per la Société Nationale des Beaux Arts, ha estat premiada amb el Second Place Prize a l’East West Art Award Competition 2017 (Londres), i amb un Bronze A’Design Award 2017 (Milà). A més, la il•lustradora catalana ha estat finalista als World Illustration Awards 2016 i 2018 (Londres), Merit Winner al 3×3 International Illustration Show nº 14 (Nova York) i Selected Winner als certàmens Illustrators 60 Annual Competition (Nova York), Illustration West 56 Competition (Los Angeles) i a la 6ª edició dels Latin American Illustration (Nova York).

El dia de la inauguració se sortejaran dues postals de la Sonia signades i dedicades per l’artista. També compartirem un tast del vi Vilosell cortesia dels Cellers d’en Tomàs Cusiné.

 

març
13
dc.
Una altra mirada a la Setmana Santa de Lleida un recull d’imatges del fotoperiodista Santi Iglesias - Casa dels Gegants - Soterrani
març 13 - 7:00 pm
Una altra mirada a la Setmana Santa de Lleida un recull d’imatges del fotoperiodista Santi Iglesias - Casa dels Gegants - Soterrani

La casa dels Gegants de Lleida acull l’exposició  Una altra mirada a la Setmana Santa de Lleida un recull d’imatges més significatives dels darrers cinc anys  del fotoperiodista Santi Iglesias.

Les fotografies  en Blanc i negre de Santi Iglesias  tenen la força del relat.
La seva mirada aconsegueix encabir els elements justos  de  la realitat  perquè ens apropin  a  una singular col·lecció de vint i cinc imatges que  ens permeten contemplar amb una dimensió i perspectiva conjunta , un l’enfocament personal  i únic on descobrirem la mirada reposada i respectuosa del fotògraf.
Que cerca mostrar amb un discurs propi, una altra mirada a la Setmana Santa.

Aquesta exposició s’inaugura el dimecres 13 de març , i es pot veure fins al 31 de Març  de 2019.

Santi Iglesias
Fotògraf Free-lance .
Tècnic superior d´arts plàstiques en fotografia artística i disseny.
Tècnic especialista en realització ,producció i operacions de programes audiovisuals
Postgrau de Tècniques de comunicació audiovisual per la Universitat de Lleida .
S’inicia en el món audiovisual l´any 1989 en els camp del vídeo i Fotografia.
És un Fotògraf especialitzat en el camp del fotoperiodisme i el reportatge .
Ha treballat per diferents mitjans de comunicació tan prestigiosos com:
el diari Ara, diari el Punt Avui, diari el Mundo, diari As i Agencia EFE.
Ha publicat les seves fotografies en mitjans de premsa nacional i internacional com: Agencia Associatet Press, National Geografic, El Periódico, La Vanguardia, El País,
ABC, Marca, Sport, Mundodeportivo, l´ Esportiu , La Manyana, Diari Segre, Diario Alerta, Cantàbria, Diario Basco, el Periodico de extremadura, Diario de Burgos, El Correo, Diario de Pontevedra, La voz de Galicia, Diario de Leon, Regio7, Diari Bon dia i en revistes com Descobrir Catalunya, el Temps, Catalonia Today.
Ha treballat en moltes campanyes de publicitat  realitza’n  els Making Of per diferents Agencies I Clients com Danone, Cola Cao,Chupa Chups, Caixa Bank.
El seu treball fotogràfic més personal, ha estat exposat en nombroses exposicions.
En quant a la seva faceta més creativa cal dir que ha guanyat més de cinquanta premis de fotografia arreu de l’estat i ha publicat una desena de Llibres
Actualment la seva obra artística es centra en Street-photography .
maig
7
dt.
Inauguració de l’exposició 70 anys del Gegant Rei. Imatges d’una arribada. Mostra de fotografies de Manel Torres Tatjé - Casa dels Gegants - Soterrani
maig 7 - 7:00 pm

70 anys del Gegant Rei. Imatges d’una arribada. Mostra de fotografies de Manel Torres Tatjé, que documenten l’arribada del Gegant Jaume I a la ciutat l’any 1949

Com cada any, la Casa dels Gegants per Festa Major acull una exposició divulgativa de cultura popular. Es podrà veure fins al 26 de maig.

Hi col·labora: Família Torres

La festa en moviment – Mostra de pel·lícules centrades en la Festa Major - Casa dels Gegants (Espai d’Audiovisuals)
maig 7 - 7:00 pm
La festa en moviment  - Mostra de pel·lícules centrades en la Festa Major - Casa dels Gegants (Espai d’Audiovisuals)

Del 7 al 26 de maig

 

Espurnes anys 1934-1947 (recull d’alguns fons fílmics i musicals de l’Arxiu Municipal de Lleida) i Festa Major de Lleida, any 1968 (fons Marcel Massana Pelegrí)

Hi col·labora: Arxiu Municipal de Lleida

juny
7
dv.
“PAISATGES VISCUTS” de Mercè Humedas Parés - Espai Cavallers 31-33
juny 7 - 8:00 pm
"PAISATGES VISCUTS" de Mercè Humedas Parés - Espai Cavallers 31-33

 

 

Després de set anys sense exposar individualment a L’Espai Cavallers hi torno amb molta il·lusió  per mostrar els meus darrers treballs.

 

El tema principal i fil conductor de la meva obra es la llum i la penombra (amb tota la seva gama de grisos). Busco atmosfera, emoció i sentiment, retenint instants de màgia. Parteixo sempre de l’observació directa de la realitat, afegint si cal, certa poesia.

 

Parlo de l’oblit, de la lleugeresa de les hores, la inconstància de la realitat que es dilueix en el temps. Parlo amb el pas de la llum, dels espais plens, caòtics, on es sent el silenci, on es veu la pols dipositada per l’oblit. Son reiteratius els llibres sense us, ignorats, acumulats, inservibles, els papers i arxivadors que volen continuar guardant la memòria, les histories i les experiències del viscut.

 

Les portes i finestres que es tanquen i obren també és un tema freqüent, deixant-nos ser una mica “voyeurs” d’altres vides, però essent-ne la llum un testimoni permanent.

 

Però també m’inspiren les coses petites, els objectes que m’envolten, que tinc al costat i em serveixen de model per al fet pictòric, perquè el que m’interessa es gaudir i gaudir sentint  lliscar la pintura davall del pinzell.

 

Treballo en composicions complicades, molt treballades on el dibuix és el protagonista i amb colors sòlits però fugint  d’estridències i buscant tots els matisos que em dona un color.

 

M’agradaria tenir la capacitat de produir emoció a l’espectador així com  jo la sento  quan pinto.

 

Així mateix us comuniquem que, cap al final de l’exposició, organitzarem un tast de vins tot acompanyat d’una cantautora, acte que us concretarem més endavant.

jul.
12
dv.
Josep Ripoll amb el títol OBJECTES PERTORBADORS - Espai Cavallers 31-33
jul. 12 - 8:00 am
Josep Ripoll amb el títol  OBJECTES PERTORBADORS - Espai Cavallers 31-33

Josep Ripoll amb el títol  OBJECTES PERTORBADORS

del 12 de juliol al 5 d’agost de 2019

Presoner

Seguint la meva constant en l’objecte, més o menys trobat, “Objectes Pertorbadors” és una reflexió sobre una de les maneres que tinc de mirar i veure el món, que no són úniques; on l’atzar i l’aspecte lúdic, com sempre, són molt importants.

A vegades, l’objecte dóna la idea; d’altres, la idea cerca l’objecte; n’ hi han que surten sols, amb el temps, poc a poc, sense pressa…, i uns altres no es faran mai.

“Objectes Pertorbadors” és un exercici conceptual de concentració en un tema (el món) amb la fi de desenvolupar-lo fins on sigui possible. Des del meu punt de vista, obra menor, però un “divertimento” personal, una mica sarcàstic, que va començar amb el primer “Cacamundi” ja fa uns quants anys. Així, doncs, el temps que va passant i tot el va succeint han fet possible l’ampliació de l’obra, que de fet, quasi-bé s’ha anat fent sola.

Aquests “objectes” són com acudits amb “sorna”, que quan t’hi capbusses t’obliguen a pensar, profunditzar en el tema i la manera de com representar físicament les idees que van sorgint; amb poca cosa mirar de dir molt, o dir molt amb poca cosa: “menos es más”.

Proposta res negativa, però amb intenció. És la meva manera de protestar, denunciar, i riure-me’n d’algunes situacions i inputs que et van arribant. Tot això em permet fer sempre el que em sembla i quan em sembla, sense seguir cap línia, pauta o “ismes”.

Només per divertir-me, sense més.

 

Ho organitza: Regidoria de Cultura

Hi col·labora: Ajuntament de Lleida

Gratuït

oct.
27
dg.
11A BIENNAL D’ART LEANDRE CRISTÒFOL - Centre d’art La Panera
oct. 27 - 12:00 pm
11A BIENNAL D'ART LEANDRE CRISTÒFOL - Centre d’art La Panera

 

Mercedes Azpilicueta / David Bestué / Lúa Coderch / Joana Escoval / Ariadna Guiteras / Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum / Martin Llavaneras / Pere Llobera / La Más Bella / María Salgado / Mireia Sallarès / Daniel Steegmann Mangrané

 

A cura de David Armengol, Cèlia del Diego i Julia Morandeira.

 

Cada dos anys, la Biennal d’Art Leandre Cristòfol Centre d’Art la Panera de Lleida intenta establir una radiografia del present de l’art contemporani en una àrea d’influència més o menys àmplia, que s’estén des del sud de França fins al nord de l’Àfrica i des de Portugal fins a les costes mediterrànies. I no ho fa pensant en aquells temes pertinents que seran capaços de sustentar la mostra, sinó que ho planteja des de la seva pròpia especificitat territorial: el context de Lleida, l’escena catalana i l’àmbit nacional; els tres eixos principals que en defineixen la identitat com a centre d’art i la seva contribució patrimonial a la col·lecció pública d’art contemporani de la ciutat.

 

nov.
8
dv.
Inauguració de l’exposició dels artistes Rebeca Muñoz, Perico Pastor i Marta Pruna amb el títol “Cisalla, pedra, paper” - Galeria Espai Cavallers
nov. 8 - 7:00 pm
Inauguració de l'exposició  dels artistes Rebeca Muñoz, Perico Pastor i Marta Pruna amb el títol "Cisalla, pedra, paper" - Galeria Espai Cavallers

Aquesta exposició ha estat lenta en néixer –ja deu fer més de cinc anys que en vam començar a parlar, però les coses de la vida i de l’ofici ens han fet esperar fins ara.

El temps que es dilata, però, permet de reflexionar i crec que l’exposició hi ha guanyat. Com escriu la Marta:

Aquí miro d’alentir el ritme, aturar-te del tot per entendre un poema visual que se’ns escapa contínuament. Intentar entendre el passat fent presències dures, perdurables. I déu ens ha donat la memòria per fer créixer roses al desembre.(…) Trobar el teu fil que et subjecta entre el cel i la terra, segur, subterrani, ple de coneixements callats.

 

El que hagués estat una mostra interessant de l’obra  de tres artistes treballant amb materials diversos ha esdevingut un diàleg, una reflexió a tres, sobre allò que les nostres mans fan dia rere dia i que tan bé descriu la Rebeca :

Busco las palabras y encuentro mis manos. Difícil explicar el sonido de campana de una piedra o el del martillo sobre el yunque. Cómo expresar el tacto del barro entre las manos o el  olor del carbón en la fragua.

 

Els materials son diversos, imposen les tècniques, ofereixen l’inabastable ventall de possibilitats.  Els tres estils son diferents, però els tres tenim en comú, em sembla, de no ser ideòlegs de l’art: no defensem un moviment ni ens definim contra un moviment. Creiem que les respostes es troben dia a dia al taller, mes per obediència als materials que volent manar-los.

I quins tallers: el meu un bosc de papers, gruixuts papers d’aquarel·la o primíssims papers orientals: fulles enormes o bocins que em resisteixo a llençar.

El de la Marta una muntanya sencera on es baralla afectuosa però enèrgicament amb  la fusta o la pedra, tallant minúscules ànimes o distribuint presències voluminoses (pedra, ferro, fusta) entre els pins: esperits guardians del bosc, protectors de mirada solemne o burleta, vagament inquietants.

La Rebeca també lluita amb la pedra i el ferro al seu taller de Belltall, o modela el fang del que naixen cavalls, gossos, gent, quan no està pintant. Ben a prop, a l’Espluga de Francolí al taller de forja del mestre (………) doma el ferro amb el foc, el plega, el colpeja amb el martell, dibuixa amb la cisalla…

Cisalla, pedra, paper, com en el vell joc, no, és la oposició entre dos el que importa, sinó reconèixer que el que ens fa fort davant de l’un ens fa febles enfront de l’altre:  com més prim el paper millor embolicarà la pedra, més fàcil el tallaran les tisores, les quals seran més efectives quan més esmolat sigui el seu tall, per tant més feble davant la pedra que fugiria del paper si pogués ser sorra. Es un joc que no s’acaba mai. És la nostra vida.

Text: PERICO PASTOR

 

 

Per a més informació: web Espai Cavallers

nov.
27
dc.
«TRADICIONAL MERCAT D’ART I D’ARTESANIA DE MANS UNIDES» - Sala d’actes de la Regidoria de Ciutat i Cultura – Casa dels Gegants.
nov. 27 - 6:30 pm

 

Del 27 de novembre al 4 de desembre
 De dilluns a diumenge
 D' 11 a 14 i de 17 a 20 h (diumenge tarda tancat)

 

 

 

Mans Unides aposta per la diversificació dels productes artesans i ofereix una gran quantitat d’obres d’art: pintures, aquarel·les, escultures, etc.

Enguany Mans Unides commemora el 60 aniversari de la creació de l’entitat.

Es podrà visitar fins al 4 de desembre.

 

des.
4
dc.
Inauguració de l’exposició: “Se’n parlave…i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu” - Sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida
des. 4 - 7:00 pm
Inauguració de l'exposició: "Se’n parlave…i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu" - Sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida
De dimarts a dissabte: de 10h a 14h i de 16h a 18h
Diumenges i festius: de 10h a 14h. 
Dilluns, tancat

 

Des del 4 de desembre de 2019 i fins al 2 de febrer de 2020, el Museu de Lleida acollirà l’exposició Se’n parlave…i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu una producció de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran que, al llarg de dos anys ha itinerat per la majoria dels museus de la Xarxa.

La mostra, comissariada per l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Pau Castell, gira al voltant del fenomen de la bruixeria i és el resultat  de la recerca  duta a terme entre els anys 2015 i 2017 a tota la demarcació de Lleida.

 

 Si voleu consultar el programa d’activitats. Cliqueu

 

Imatge original: "Procés a la bruixa", Eduard Alcoy c.1973